صنایع دستی کردستان

صنایع دستی کردستان

صنایع دستی کردستان

ما در یک مقاله جامع و کامل تمام صنایع دستی و سوغات مریوان را معرفی کرده ایم. در این مقاله هم تمام صنایع دستی کردستان و سوغات کردستان را به طور کامل معرفی کرده ایم حتما تا آخر بخوانید… اکثر مناطق ایران زمین مان دارای صنایع دستی مختلف با تاریخجه های طولانی هستند. به هر استان و شهری از کشورمان سفر کنید انواع صنایع دستی مخصوص همون استان را مشاهده می کنید. استان کردستان نیز انواع صنایع دستی مختلف دارد که شما با مشاهده و خواندن این مقاله با تمام صنایع دستی کردستان و سوغات کردستان آشنا خواهید شد و هر کدام را خواستین می توانین خریداری کنید.

سبک زندگی و فرهنگ بومی ساکنین این منطقه در ساخت صنایع دستی این استان بی‌تاثیر نیست. معمولا برای تولید این هنر‌های دستی از عناصر طبیعی و دامی مثل چوب درخت‌ها و یا پشم گوسفندان و … استفاده می‌شود. کردها مثل اقوام دیگر ایران با تولید صنایع دستی هم امرار معاش کرده و هم لوازم مورد نیاز خود را تامین می‌کنند. با اجاره ویلا در یکی از شهرهای استان کردستان به این سرزمین کوهستانی و سرسبز سفر کنید و با آداب‌ و‌ رسوم و فرهنگ این شهرها بیشتر آشنا شوید.

 

صنایع دستی استان کردستان

انواع صنایع دستی کردستان

پوشاک کردی

یکی از زیباترین و شاخص‌ترین لباس‌های محلی در ایران، لباس زنان و مردان کرد است که از طرح‌ها و رنگ‌های زیبایی برخوردارند. در اصل به ندرت می‌توان لباس کردی با رنگ‌های تیره پیدا کرد. معمولا لباس مردان شامل یک بالاپوش و شلوار کردی (که وا پاتول)، شال و … است که در میان اینها شلوار کردی را همه ما می‌شناسیم و اگر در سطح شهرهای استان کردستان قدم بزنیم به راحتی این پوشش بومی زیبا را در تن مردان و پسران کرد خواهیم دید. لباس‌هایی مثل شلوار، کراس (پیراهن)، هه‌وری (روسری کردی)، کلاو (کلاه کردی) و … نیز بخش‌هایی از پوشاک زنان کرد را تشکیل می‌دهند.

پوشاک کردی

 

کلاش بافی کردستان

یکی مشهور ترین و زیباترین صنایع دستی کردستان و سوغات کردستان کلاش کردستان است. اگر به کردستان بروید یک وسیله دست‌ساز با نامی جالب می‌بینید. کلاش بر خلاف اسمش گیوه‌ای محلی و پای‌افزاری کردی است که از الیاف طبیعی بافته می‌شود. جالب است بدانید که کلاش‌های کردستان نه تنها در ایران بلکه در جهان هم شناخته‌شده است و قدمتی ۸۰۰ ساله دارد.
گیوه مردانه در این استان رونق خوبی دارد و مردان و زنان زیادی در شهرهایی مثل سرو‌آباد، مریوان و اورامان به این کار مشغول‌ هستند. تولید رویه کلاش که بافتی ظریف دارد به عهده زن ها و زیره آن را مردها به عهده دارند و رنگ‌هایی که در این گیوه به کار می‌رود سفید، آبی، قرمز و سیاه است.
گیوه کلاش مردانه در مریوان و منطقه‌هایی مثل کانی‌دینار و جوجه‌سازی ساخته می‌شود. بیشترین سهم صادرات این صنایع دستی به کردستان عراق است. با اجاره آپارتمان در مریوان می‌توانید به بازارهای سنتی این شهر بروید و سوغاتی‌های مورد نظرتان را بخرید.

کلاش بافی کردستان

شال بافی کردستان

اگر به تاریخچه این صنایع دستی نگاه کنید می‌بینید شال‌بافی از گذشته‌های دور تا به حال در کردستان رواج داشته و برخلاف نامش جالب است بدانید که این شال نوعی پوشش مردانه است.
مواد اولیه این دست‌بافت ظریف و زیبا از پشم نوعی بز‌، به نام مرغز، که پشم لطیفی دارد تهیه می‌شود و تولید آن را زنان و مردان شهرستان‌های بانه، سقز، مریوان و روستاهایی مثل کماله، اورامان تخت، آرمرده و ترجان برعهده دارند. این شال با توجه به الیافش خاصیت جالبی دارد، مثلا در تابستان خنک و در زمستان گرم است و حشرات گزنده از آن دوری می‌کنند.

شال بافی کردستان

 

موج بافی کردستان

موج بافی یکی از زیباترین صنایع دستی کردستان است. موج نوعی پارچه است که با استفاده از پشم گوسفندان بافته می‌شود و از آن برای تولید روانداز کرسی، سجاده و پتو استفاده می‌کنند. شما می‌توانید با سفر به کردستان عشایری را ببینید که سال‌ها است در رشته موج بافی فعالیت می‌کنند.
در گذشته موج در لیست جهیزیه‌ دختران کرد و عشایر بوده است. نقوش موج را با طرح‌هایی مثل ترنج‌دار گنبدی، برگ بیدی، چشم بلبلی، سیاه‌وسفید، چهارخانه، گل‌گله، درخت و ماهی، پروانه و محراب می‌بافند.
هنوز هم اگر به بازارهای سنتی کردستان بروید چند استاد هنرمند موج‌باف را خواهید دید که با عشق و علاقه این هنر را زنده نگه داشته‌اند.

موج بافی کردستان

مقاله پیشنهادی >>   طبیعت مریوان

 

نمدمالی کردستان

نمدمالی از صنایع دستی قدیمی کردستان با سابقه‌ای ۳۰۰۰ ساله است و معمولا برای تهیه زیراندازهای مختلف به‌کار می‌رود. برای تولید نمد عملی به‌عنوان بافتن انجام نمی‌شود بلکه با ایجاد فشار، رطوبت و حرارت الیاف‌ها در هم می‌روند. مواد اولیه آن پشم حلاجی شده گوسفند، رنگ‌های طبیعی، آب و صابون است.
الیاف فشرده این نمدها ضد‌آب و عایق دما است و تولید آن به حدود یک روز زمان نیاز دارد. گرمای حاصل از تماس بدن با نمد سبب گردش خون بهتر در آن ناحیه می‌شود. اگر از درد کمر و دردهای رماتیسمی رنج می‌برید می‌توانید از نمد برای تسکین گرفتگی عضلات نیز استفاده کنید.

نمدمالی کردستان

جاجیم بافی کردستان

جاجیم بافی از قدیمی‌ترین صنایع دستی کردستان و سوغات کردستان و ایران است. اگر به شهرهای استان کردستان سفر کنید می‌توانید وسایلی مثل زیرانداز و رویه کرسی را ببینید که در تولید آن‌ها از بافت جاجیم استفاده شده است. جاجیم پارچه‌ای ضخیم و بدون پرز است که به گلیم شباهت دارد و به صورت راه‌‌راه با نخ‌های پشمی، پنبه‌ای، ابریشمی، کرک، رنگ‌های گیاهی و طرح‌های ساده هندسی بافته می‌شود.
در حال حاضر از جاجیم برای تهیه پتو، رختخواب، زیرانداز دو رو، پشتی، سجاده نماز، رومبلی و تولید کیف و کفش استفاده می‌شود و معمولا این محصول‌ها هنر دست زن‌های عشایر کردستانی است.

جاجیم بافی کردستان

نازک کاری چوب در کردستان

قدمت نازک‌کاری چوب در استان کردستان به یک قرن‌و‌نیم قبل برمی‌گردد. هنرمندان این رشته قطعه‌های چوب درختانی مثل گردو و سنجد را صیقل می‌دهند و با روکش کردن آن طرح و نقش زیبایشان را به نمایش در‌می‌آورند. به احتمال زیاد شما محصول‌های نازک کاری کردستان را بارها دیده‌اید.
امروزه با استفاده از این هنر ظریف محصولاتی مثل تخته‌نرد، میز شطرنج، جعبه جواهر، قوطی سیگار،‌ عصا، رحل و قاب عکس را می‌سازند که طرفداران زیادی دارد. کردستان و به‌ خصوص شهر سنندج از مهم‌ترین مرکز‌های تولید محصولات نازک‌کاری چوب به حساب می‌آیند.

نازک کاری چوب در کردستان

حتما ببینید پیشنهادی  >>  انواع ماشین چوبی و ساعت چوبی

گیوه چاروق کردستان

همان‌ طور که می‌دانید گیوه پا افزاری محلی است اما اینکه چرا گیوه بعد از گذشت سال‌ها هنوز هم طرفداران خود را دارد باید بگوییم چون این محصول سبک، مقاوم، خنک، راحت و ارزان است و روستاییان و عشایر خودشان می‌توانند آن را تولید کنند. گیوه چاروق یکی از صنایع دستی معروف کردستان است و رویه‌ای از نخ پرگ و ریسمان‌های پنبه‌ای دارد و انتهای آن را با لته‌های به هم فشرده و یا چرم در هم می‌کشند. گیوه چاروق برای فصل‌های بهار تا پاییز بهترین انتخاب برای مردم سخت‌کوشی است که برای کشاورزی و دامداری باید از راه های صعب‌العبور بگذرند.

گیوه چاروق کردستان

کاشی کاری کردستان

صنعت کاشی کاری نیز در کردستان رونق بسیاری دارد و این صنعت از قرن سیزدهم هجری قمری به بعد رو به پیشرفت گذاشت که در داخل مسجد “دارالاحسان” و مسجد “دارالامان”، همچنین خانه‌های قدیمی شهر سنندج از کاشی‌های معرق پوشیده است.
هنر ساختن کاشی‌های معرق در زمان “امان الله خان اول اردلان ” اوج گرفت و صنعت کاشی سازی در این زمان رو به تکامل گذاشت.

کاشی کاری کردستان

 

سفالگری و سرامیک سازی کردستان

هنر سفالگری از زمانهای بس کهن در کردستان رایج بوده و ظرفهای سفالین متعددی در زیر زمین کشف شده و نشان می دهد که این هنر در دوره پیش از تاریخ در کردستان مورد توجه فوق العاده مردم بوده و تعدادی از آنها را در گورهای مردگان پیدا کرده اند. مردم آن زمان اعتقاد داشتند که پس از مرگ مجددا زنده می شوند و به این ظروف احتیاج خواهند داشت و از این رو در هنگام به خاک سپردن مردگان مایحتاج زندگی را هم با آنان دفن می کردند

در دوره ساسانیان جنس لعاب تکامل یافت و کردستانی ها ظروف لعابدار بسیار زیبایی می ساختند که تعدادی از این ظروف از زیر خاک بیرون آمده است. هنر سفال سازی از آن تاریخ به بعد در ایران رونق پیدا کرد و ظروف لعابدار با گل معمولی ساخته می شد و آن از خاک رس بدون ماسه و شن و مواد آهکی بود و این نوع ظروف در کردستان به وفور پیدا می شود

 

منبت کاری کردستان

منبت کاری چوب دیگر صنایع دستی کردستان (سوغات کردستان) از قدیم رواج داشته و درهای چوبی در کردستان و برخی از روستاهای آن که به جای مانده متعلق به دوران صفوی بوده که دارای کنده کاری‌های دقیق و به صورت گل و کتیبه‌های گوناگون است. منبت کاری‌هایی که بر روی در امامزاده‌ها و مشایخ انجام شده بسیار با ارزش است و امروز هم منبت کاران کرد در کردستان به کار خود ادامه می‌دهند و این هنر هنوز هم رواج دارد.

اکنون در سنندج معروفترین و زبردست ترین منبت‌کاران در کارگاه‌های خود همراه با سبک‌های جدید، که در آن ابداع و ابتکار خود را محفوظ داشته‌اند، مشغول بکارند.

 

با انواع صنایع دستی و سوغات سنندج آشنا بشوید …

 

قواره بری

قواره بری از دیگر تزیینات‌ کاربردی‌ در بناهای‌ قدیمی‌ سنندج، پنجره‌های‌ چوبی‌ با شیشه‌های‌ رنگی‌ است‌. جریان‌ رنگ‌ و نور در لابه‌لای‌ گره‌ها و چفت‌ و بست‌ پیچان‌ نوارهای‌ چوبی‌، فضایی‌ رویایی‌ و خیال‌انگیز در اتاق‌های‌ این‌ ساختمان‌ها به‌ وجود می‌آورد. قدمت‌ اروسی‌سازی‌ در سنندج‌ تقریباً به‌350 سال‌ پیش‌ می‌رسد و نمونه‌های‌ موجود بر مهارت‌ کم‌نظیر استادکاران‌ سنندجی‌ در این‌ هنر، مهر تأیید می‌گذارد.

 

سوغات کردستان

حالا که با تمام صنایع دستی کردستان آشنا شدید حالا در ادامه می خواهیم تمام سوغاتی استان کردستان را بهتون معرفی کنیم. پس حتما ادامه را بخونید تا کامل با این سوغاتی ها آشنا بشوید و در سفرتون به کردستان از این سوغاتی ها استفاده کنید.

عسل طبیعی کردستان

اولین و معروف ترین و پرخاصیت ترین سوغات کردستان، عسل طبیعی کردستان است که انواع آن (عسل چهل گیاه و عسل کوهی و …) برداشت می شود. استان کردستان به دلیل آب و هوای بینظیری که دارد مردمان زیادی مشغول به زنبورداری هستند که از لحاظ مرغوب بودن و تولیدی استان کردستان رتبه یک را در کشور دارد. پس اگر به کردستان سفر کردید حتما از این سوغاتی کردستان استفاده کنید، همچنین شما می توانید به صورت آنلاین از فروشگاه ما خریداری کنید که کاملا ضمانتی و تضمینی است.

عسل کردستان

خواص عسل کردستان

عسل طبیعی کردستان خواص بسیار زیادی برای سلامتی بدن ما دارد و برای درمان انواع بیماری ها از آن استفاده می کنند. این سوغاتی خوراکی کردستان چون در هوای تمیز و پاک و دور از شهر و آلودگی برداشت می شود طعم و بوی بینظیری دارد و این خود یک ویژگی بسیار مهم عسل طبیعی است. مهم ترین خواص عسل کردستان …

  1. تقویت انرژی بدن
  2. درمان قند خون
  3. درمان آسم
  4. درمان سرفه
  5. بهبود مشکلات پوستی
  6. درمان انواع زخم
  7. رفع بیخوابی
  8. درمان دیابت
  9. مدیریت وزن
  10. مبارزه با عفونت
  11. پیشگیری از سرطان
  12. درمان ریزش مو
  13. جلوگیری از پیری زودرس
  14. و …

 

تسبیح قزوان(تسبیح بنه)

یکی از جالب ترین و زیباترین صنایع دستی کردستان و سوغات کردستان تسبیح قزوان یا همان تسبیح پسته کوهی است. تسبیح قزوان از دانه های درخت بنه درست می شود. این تسبیح ها در اکثر شهرهای کردستان به صورت کاملا دستساز درست می شوند. تسبیح بنه طرح های مختلف و سایز های مختلفی دارد و تعداد دانه های استفاده شده در تسبیح از 50 عدد تا 500 عددی درست می کنند.

در فروشگاه صنایع دستی تمشک ما انواع این تسبیح ها را برای شما عزیزان فراهم کرده ایم، برای مشاهده این تسبیح ها روی تسبیح قزوان کلیک کنید تا لیستی از این تسبیح ها را ببینید.

 

پسته کوهی کردستان

بنه کوهی یکی از معروف‌ترین سوغات استان کردستان در غرب ایران است. این نوع پسته به دلیل رشد در مناطق کوهستانی و هوای سرد و خشکی که در آنجا حاکم است، با طعم و مزه‌ای خاص و متمایز از سایر پسته‌ها شناخته شده است. پسته کوهی در سال‌های اخیر به عنوان یکی از محصولات اقتصادی مهم در کردستان شناخته شده است و با توجه به خواص بسیاری که دارد، از جمله حاوی فیبر، پروتئین، ویتامین‌ها و مواد معدنی، مصرف آن برای سلامتی بسیار مفید است.

پسته کوهی در بسته‌بندی‌های مختلف و به صورت خام و خشک شده در بازارهای داخلی و خارجی به فروش می‌رسد. همچنین در صنایع غذایی مختلف، از جمله شیرینی‌پزی و تولید آجیل، استفاده می‌شود. در کل، پسته کوهی به دلیل طعم، مزه و خواص سلامتی مفیدی که دارد، به عنوان یکی از محصولات مهم و ارزشمند استان کردستان به شمار می‌رود و برای علاقه‌مندان به آجیل‌ها و خوراکی‌های سالم، پیشنهاد می‌شود.

از درخت پسته کوهی جدا از میوه اش، شیره ای برداشت می شود که به شیره درخت بنه (سقز خام) معروف است. این شیره خواص بسیار زیادی دارد و برای درمان انواع بیماری ها(زخم معده، مشکلات معده درد، روده، دستگاه گوارش و …) از آن استفاده می کنند.

5/5 - (14 امتیاز)