جاذبه های گردشگری مریوان
نقریبا همه ما ایرانیها اعتقاد داریم که در حق گردشگری این مملکت جفا شده است. وقتی در جمعی صحبت از مسافرت به جاهای مختلف دنیا میشود، حتما این جمله برای یک بار هم که شده گفته میشود که ” ایران خودمان هم جاهای دیدنی کم ندارد”. واقعیت آن است که این جمله کاملا درست است. اما معمولا وقتی تصمیم میگیریم تا به جاها و مکانهای دیدنی ایران سفر کنیم، متوجه میشویم که خودمان چیز زیادی از آن همه مکان دیدنی که حرفش را میزدیم نمیدانیم. قبل از آنکه ادامه را مشاهده کنین اگر با سوغات های مریوان آشنا نیستین حتما روی سوغاتی مریوان کلیک کنید تا تمامی این سوغاتی ها را مشاهده کنید.
ایران پر از جاذبههای گردشگری است که کمتر دیده شدهاند و مردم شناخت زیادی از آنها ندارند. یکی از این مکانها که در بحث گردشگری کمتر اسمش به گوش هرکسی خورده، استان کردستان است. مردم کمتر با جاذبههای شگفتانگیز این استان آشنایی دارند و این استان را بیشتر با نام شهر مرکزی اش یعنی سنندج میشناسند؛ درحالیکه یکی از زیباترین شهرهای کردستان، مریوان است.
چرا به این شهر مریوان میگویند؟!داستانها و روایتهای متعددی وجود دارد که چرا نام این شهر به مریوان شهرت یافته است. عدهای معتقدند که ازآنجایی که مریوا در زبان و گویش کردی به معنی مرغابی است و دریاچه زریوار مأمن و زیستگاه انواع گوناگونی از مرغابیهاست، به همین جهت نام آن به مریوان، یعنی شهر مرغابیها شهرت یافته است.
از آن طرف گروه دیگری هم هستند که معتقدند محصولات جنگلی این ناحیه مانند کتیرا و مازوج که در این منطقه بسیارند، درگذشته بسیار مورد علاقه تجار مروی بوده که به این شهر میآمدهاند. تُجاری که رفتهرفته در اینجا ساکن شدهاند و نام شهرشان را مریوان گذاشتهاند. اما گروه سومی هم وجود دارند که بر خلاف دو گروه قبلی معتقدند پس از شکست و خروج خاندان امویان، مروانیان به این منطقه فرار کردهاند و شهری بنا نهادهاند که به مریوان شهرت یافته است.
انواع بنه کوهی شهرستان مریوان را ببینید.
مناطق گردشگری مریوان
دریاچه زریبار مریوان
دریاچه زریوار (دریاچه مریوان)، یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری مریوان است که با ارتفاع 1250 متراز سطح دریا، در فاصله 2 کیلومتری از شهر مریوان قرارگرفته است. در مورد اندازه و وسعت دریاچه نمیتوان اطلاعات دقیقی داد چراکه به واسطه تغییر حجم آبش در فصول مختلف، اندازهاش تغییر میکند. کمترین عمق آب در این دریاچه 2 متر و بیشترین عمق 6 متر است. دریاچه زریوار بزرگترین چشمه آب شیرین در جهان است.
اما جدای از اطلاعات آماریش، زریوار مریوان منظره فوقالعادهای دارد. اگر دوست دارید طعم تجربهای تکرار نشدنی در دل طبیعتی بکر را بچشید، حتما توصیه میکنیم از این دریاچه دیدن کنید. پوشش گیاهان آبزی و گیاهانی که در اطراف این دریاچه میرویند، از جمله نیلوفرآبی، نعناع، بزواش، جگن و هزاران هزران نی، دریاچه زریوار را به زیستگاهی بسیار ایدهآل برای انواع گونههای جانوری از جمله ماهیها، پرندگان و پستانداران مختلف تبدیل کرده است.
جالب است بدانید که آب این دریاچهی شگفتانگیز بواسطهی آب چشمههای پیرامونش تامین شده و به همین دلیل ابتدا به «زیراوبار» که در زبان کردی به معنای آب کف کنار است، شهرت داشته و سپس به «زریوار» تغییر نام میدهد. قرار گرفتن این دریاچه زیبا در میان جنگلهای انبوه و گونههای مختلف درختان جنگلی، مکانی باشکوه و زیبا را در این نقطه پدید آورده است و آن را به مهمترین جاذبههای گردشگری غرب کشور و استان کردستان تبدیل کرده است.
سوغاتی طبیعی و دارویی شیره درخت بنه مریوان را مشاهده کنید.
مریوان آبشار گویله
آبشار گویله، یکی از بهترین جاذبه های گردشگری مریوان کردستان آبشار گویله بوده و یکی دیگر از جاذبههای گردشگری طبیعی مریوان است که در ۲۰ کیلومتری آن در نزدیکی روستایی با همین نام واقع شده است. این آبشار در دل جنگلهای سرسبز و انبوه منطقه مرزی کردستان، در محور سقز به مریوان قرار گرفته است و ارتفاع آن به بیش از ۵۰ متر میرسد.
مناطق دیدنی مریوان گاران
در فاصلهی ۱۰ کیلومتری از شمال شرقی شهرستان مریوان و در جادهی “گاران-تیژتیژ”، یکی از جاذبههای تاریخی استان کردستان قرار گرفته است که به «پل گاران» شهرت دارد. پل تاریخی گاران که نام خود را از رودخانهای که بر روی آن ساخته شده میگیرید، در نزدیکی مریوان قرار گرفته و یکی جاذبه های باستانی مریوان و حتی کردستان به شمار میرود.
این پل تاریخی زیبا سه دهنه شش ضلعی دارد که طول آنها 42، عرضشان 9.5 و ارتفاعشان 6 متر است. در ساخت پل گاران از مصالحی مانند ملات، سنگ، آجر، سنگ های تراشیده و ساروج استفاده شده است.اینها مواد تشکیل دهنده اکثر ابنیه آن دوران است که هنوز هم ب ناهای ساخته شده با آنها مستحکم و استوار باقی ماندهاند.
علاوه بر ارزش باستانی خود پل، مناظر سرسبز اطراف هم منطقه پل گاران را به یکی از جاهای دیدنی مریوان تبدیل میکند. در گذشته با کمک این پل، مسیر ارتباطی بین «اسلامدشت» و «گاران» در شهرستان مریوان آسانتر صورت میپذیرفت. همچنین با استفاده از این پل، شهر «سنندج» به شهر مریوان متصل میشد. گفته میشود قدمت این سازهی تاریخی متعلق به دوران حکومت ساسانیان است و تا سال ۱۳۲۰ از آن استفاده میشد. جالب است بدانید که پل گاران، در دوران حکومت صفویان و در زمان حکومت والیان اردلان، مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته و به عنوان میراث فرهنگی کشور، به ثبت ملی رسیده است.
انواع تسبیح قزوان در طرح و رنگ های مختلف ببینید.
دشت بیلو مریوان
دشت بیلو یکی دیگر از جاذبه های گردشگری مریوان کردستان است. تفریحگاه طبیعی مریوان و مردمانش است. اگر از مریوان حدود 15 کیلومتر به سمت جنوب حرکت کنید با دشتی سبز مواجه میشوید که محصور در بین جنگلهای زیباست و چشمههای آب متعددی هم دارد. دشت سرسبز و زیبای بیلو یکی از جالبترین جاذبه های گردشگری مریوان است. مردم معمولا در ایام تعطیلات و بهخصوص تعطیلات نوروز، به این دشت میآیند و اوقات خوشی را در طبیعت بهاری آن سپری میکنند.
دشتی با بهرهمندی از پوشش گیاهی مطلوب، چشمههای متعدد و حضور جنگلهای پیرامون، به یکی از مکانهای محبوب و مناسب برای گردش و مسافرت در این شهرستان تبدیل شده است.
منطقه مریوان قمیچان
هنگامی که از جاده مریوان به سقز عبور میکنید، علاوه بر آبشار گویله، حواستان به منطقه تفریحی قمچیان هم باشد که این منطقه یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری مریوان کردستان است. این بهشت سبز پر از رودها و جویبارها، کوههای آسمان خراش درختها و پوشش گیاهی متنوع است. در جنگلهای این منطقه میتوانید خوراکیهایی همچون قارچ، ریواس، پیچک و … پیدا کنید.
این منطقه زیست بوم برخی حیوانات وحشی از جمله خرس، روباه، گرگ و خرگوش هم هست. این منطقهی محبوب به دلیل وجود مناظر دیدنی طبیعی، چشماندازهای سرسبز و زیبا، کوههای سربهفلک کشیده و درختان گوناگون، همواره مورد توجه گردشگران و مسافران بوده است.
تفریحگاهی که با حضور در آن شیفته و مجذوب آن شده و آرامشی شگرف را تجربه خواهید کرد. از ویژگیهای مطلوب در این منطقه میتوان به وجود گیاهان خوراکی متعدد، پرندگان مختلف و کوههایی همچون چاوک و قلهی امام اشاره کرد که گزینهای عالی برای کوهنوردی و طبیعتگردی است.
انواع صنایع دستی کردستان را مشاهده کنید.
قله ایمام مریوان یا قلعه ایمام
یکی از دیگر از جاذبه های گردشگری مریوان و البته از جمله جاذبههای باستانی مریوان قلعه مریوان یا قلعه ایمام است که در 3 کیومتری جنوب شهر واقع شده است. بنای این قلعه ظاهرا متعلق به قرن 10 هجری است. این قلعه در دوران “سرخاب بیگ اردلان” روی کوهی ساخته شده است. «هلوخان» و «قلعه ایمام»، نامهای دیگر این اثر تاریخی است که در بین مردم رواج یافته است.
متاسفانه به دلایلی بخش اعظمی از این میراث کهن از بین رفته است و تنها آثاری از پله و آب انبار آن باقی مانده است. گفته میشود که دوران سرخاب بیگ، از این قلعه به عنوان پایگاه حکومت کردستان استفاده میشد. سرانجام در زمان هلوخان، حتی با وجود افزایش قدرت دفاعی قلعه و اضافه کردن ساختمانهای دیگری به آن مانند مسجد، مرکز فرمانروایی خود را از این قلعه به «قلعهی پالنگان» تغییر داد.
جاهای دیدنی مریوان و ارتفاعات چهل چشمه
طبیعت مریوان زیباست. در شهر مریوان، ارتفاعات کوهستانی زیادی وجود دارد که بیشتر آنها از دو نوع مرتفع سنگی و کوههای جنگلی رفیع هستند. یکی دیگر از جاذبه های گردشگری مریوان ، چهل چشمه کوهی با ارتفاع ۳ هزار و ۱۴۰ متر بالاتر از سطح دریا قرار گرفته است که در شمالشرقی مریوان واقع شده است. سسکوه سحرآمیز چهلچشمه. چهلچشمه کوهی متشکل از 20 قله است که از جمله معروفترین آنها میتوان به قله شاهنشین اشاره کرد.
روستاهای زیبا و متعدد اطراف دامنه کوه، پوشش گیاهی متنوع، طبیعت زیبا و بکر، چشمههای آب بسیار زیاد و منظره حیرتانگیز طبیعی، هرساله تعداد زیادی گردشگر را از سراسر کشور در فصول مختلف سال به این کوه زیبا میکشاند. در پیرامون این کوه زیبا و سربه فلک کشیده، روستاهای متعددی وجود دارد که نرگسله، درهوان، کا نعمت و اسحاقآباد، از جملهی آنها است. طبیعت زیبا با چشماندازهایی رویایی و افسونگر، سرسبزی و نشاط منطقه، مجموعهی کمنظیری از گل و گیاهان مختلف با پوشش گیاهی متنوع دارویی از جمله کاشمه، سموور، ریواس، برزا، سنوبر، حضور چشمهها و ییلاقهای متعدد از جمله چشمهی «قولنگ احمد خدر»، «میکائیل کویره»، «هوار« یا «کانی چاورهش»، «جمین»، «کانی زلیخا» و «مصطفی خان»، این منطقه از کشور را به یکی از تفریحگاهها و استراحتگاههای محبوب تبدیل کرده است.
انواع صنایع دستی سنندج را مشاهده کنید.
پارک ساحلی زریبار مریوان
مجمتع پارک ساحلی زریوار یکی دیگر از جاذبه های گردشگری مریوان و زیباترین جای دیدنی مریوان است که به اعتقاد مسئولین این شهرستان، میتوان آن را تنها مجموعه گردشگری زریوار معرفی کرد. مجتمع پارک ساحلی زریوار، تنها مجموعه گردشگری در زریوار است .
مسئولان شهرستان مریوان، پارک ساحلی زریبار و تپه مشرف به آن را در سه مجموعه سازماندهی شده و ارزشمند به نامهای «پارک شهری و مراکز فرهنگی و خدماتی»، «پارک ساحلی» یا «بلوار ساحلی» و «مجموعه خدماتی پذیرایی و اقامتی روی تپه» بهعنوان جاذبه گردشگری برای مسافران و علاقهمندان به طبیعتگردی ارائه کرده است.
بازارچه مرزی مریوان
بازارچه مرزی مریوان یکی از بهترین جاذبه های گردشگری مریوان و یکی از شلوغترین و جالبترین مکانهای شهرستان مریوان است که در فاصله ۱۵ کیلومتری شهر مریوان قرار گرفته است، در واقع میتوان آن را یکی از عظیمترین و در عین حال ارزشمندترین بازارهای موجود در غرب کشور نامید. در کنار کالاهای وارداتی از کشورهای مختلف، میتوان انواع محصولات داخلی مانند صنایع دستی، پوشاک، زیورآلات و محصولات متنوع دیگری را در این بازارچه یافت که گردشگران و مسافران را ساعتها در این محل، متوقف خواهد ساخت.
تفرجگاه ملاقوبی مریوان
از دیگر جاذبه های گردشگری مریوان ، تفرجگاهی به نام ملاقوبی است که در جنوب شرقی روستای برقلعه و در بخش شمالی روستای هجرت قرار گرفته است. در واقع ملاقویی منطقهای است که در آن فردی به همین نام دفن شده است، که از گذشته تا به امروز بهعنوان زیارتگاه و مکانی مذهبی مورد توجه و احترام مردم قرار میگیرد.
چشمههای آب، طبیعت بکر و سرسبز و درختان انبوه همراه با چشماندازهای دلربا این ناحیه را به یکی از دیدنیترین نقاط مریوان تبدیل کرده است. بهتون پیشنهاد می کنیم با آمدن به مریوان حتما از این تفرجگاه دیدن کنید.
اورامانات تخت مریوان
روستای اورامان تخت که در منطقه اورامانات واقع شده است که یکی از زیباترین مناطق کوهستانی ایران و جاهای دیدنی استان کردستان و یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری مریوان است. رودخانههای سیروان و لیله که از میان این دهکده میگذرند، طراوت و زیبایی را به این ناحیه هدیه میدهند. این دو رودخانه در منطقهای از دو مرز کشور ایران و عراق، که به «دروله» معروف است به یکدیگر متصل میشوند.
اورامان یکی از مناطق گردشگری مریوان، کردستان و ایران است که هر ساله گردشگران بسیاری از داخل و خارج از ایران، چه در قالب تورهای کردستان و چه بهصورت مستقل، از این منطقه دیدن میکنند. در سالهای اخیر بر حجم گردشگران خارجی این منطقه بکر و رویایی افزوده شده است که عمده آنها از کشورهای اسپانیا و آلمان و دیگر کشورها به اورامان بودهاند.
روستای اورامان یا اورامانات تخت یکی از روستاهای پلکانی کردستان و کشورمان است که در دل کوههای سر به فلک کشیده رشتهکوههای زاگرس در مسیر رودخانه سیروان در مریوان استان کردستان واقع شده است. خانههای این روستا بهگونهای ساخته شدهاند که حیاط هر خانهای پشت بام خانه دیگر است. مردم این روستا بر این باورند که این روستا، زمانی پایتخت بوده و مرکزیت خاصی داشته است و به همین دلیل آن را بهعنوان اورامان تخت یا مرکز ناحیه اورامان نامیدهاند.